Eila oli minu ema pinginaaber, kelle käest me retsepti saime.Meie kodus on neid tehtud vähemalt viimased 35 aastat.
1,2 kg suhkrut
1 kl keeva vett
400 g rasva (80% margariin/searasv)
1 purk hapukoort (see on 2 dl, mõõtsin vana koorepurgi järgi)
2 muna
1 tl soodat - võib ka mitte panna
nelk, kaneel, ingver, kardemon - maitse järgi
2 kg jahu
500 g suhkrut sulatada, s.t. kõrvetada nii kaua, kuni naabrid tuletõrje välja kutsuvad ;)
Lisada ettevaatlikult 1 kl keeva vett ja veel 500 g suhkrut ning keeta siirup. Lisada maitseained ja rasvaine (ja sooda) ning jahutada.
Lisada hapukoore ja 200 g suhkruga klopitud munad, siis jahu ja sõtkuda taigen.
Taignapott jääb tuppa kapi otsa 2 nädalaks seisma, pole vaja külma panna.
Taigen tuleb valmis teha 4 nädalat enne Jõule ja küpsetada 2 nädalat enne pühi, siis jõuavad piparkoogid tumeneda ning minna suus aeglaselt sulava kontsistentsini.
Minu tähelepanekud:
1.Kõrvetatava suhkru osakaalu võib veidi suurendada, saab pruunima taigna. Taigen muuseas jääbki esialgu suhteliselt hele. Peale küpsetamist piparkoogid tasapisi tumenevad.
2.Rasvana kasutan enamasti margariini, aga selle rasvasisaldus peab olema vähemalt 80%. Pool kogusest on soovitav asendada searasvaga. Algul haiseb, aga seistes maitseained kaotavad rasvahaisu ära ja piparkoogid saavad muredamad.
3.Maitseaineid tuleb panna ikka kõvasti, mitu supilusikatäit. Kui tainas valmis ja tundub, et on tuim, saab neid veel juurde sõtkuda. Tänu pikale seismisajale jõuavad kõik maitsed taigna sisse tõmmata.
4. Jahu kogus võib tunduda liiga suur, kuid kui ma vähem panin, tuli puuduolev kogus enne küpsetamist ikka sisse sõtkuda. Parem on seda kohe teha. Vanasti, nõukaajal sai kasutada II sordi jahu. Praegu võib vabalt võtta lihtsalt kõige odavama. Võib-olla riskin sel aastal asendada osa jahust täisterajahuga.
Kui sel aastal piparkoogilaar valmis saab, siis riputan pilte kah üles.
No comments:
Post a Comment